عکس زخم پای دیابتی و روش های درمان زخم دیابت
یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که از سوی مخاطبین عزیز پرسیده می شود این است که زخم دیابت چیست، چه علائمی دارد، چگونه درمان می شود و بسیاری از موارد دیگر ما قصد داریم تا در این نوشته اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای این نوشته همراه ما باشید. افرادی که به بیماری دیابت یا همان افزایش قند خون در دراز مدت مبتلا هستند با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند، یکی از آن ها ایجاد زخمی اغلب در ناحیه پای بیمار است.

زخم دیابتی
در ابتدا بهتر است بدانید دیابت بیماری است که می تواند به اعصاب محیطی که در گرما، سرما و درد به ما کمک می کنند، آسیب بزند. این زخم ها به نام زخم نوروپاتیک معروف هستند و معمولا در پاها به وجود می آید ولی باید گفت که در دست و نشیمن گاه نیز مشاهده شده است که معمولا هیچ نوع درد و سوزشی برای بیمار به همراه نداشته است ولی ممکن است در زمان خارج کردن جوراب خود از پا مشاهده کند که پاهایش زخم شده است.
نوع دیگری از زخم های دیابتی زخم عروقی یا زخم اسکمیک است یعنی عروق در اثر قند خون بالا آسیب دیده است و خونرسانی به بافت کمتر شده یعنی تنگ شدن عروق توسط قند بالا سرخرگ ها یا همان (عروق) خون کمتر به پاها می رسد که سبب درد در پا، زخم پاها و لنگ زدن می شود.
علت ایجاد زخم پای دیابتی چیست؟
کسی که مبتلا به بیماری دیابت است سطح بالای از گلوکز و تری گلیسیرید را در خون خود دارد که در طول گذشت مدت زمانی این دو عامل، سیگنال های درد را به مغز منتقل می کنند، علاوه بر آن رگ های خونی که عصب ها از آن تغذیه را می تواند دچار آسیب کند. از دیگر علائم نشان دهنده زخم پای دیابتی شامل ترشحات چرکی بدبود، التهاب و بافت های سیاه و زرد برروی زخم می باشد.
زخم پای دیابتی در دیابت نوع ۱ رخ می دهد یا دیابت نوع ۲ ؟
زخم پای دیابتی بیشتر در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ رخ می دهد ، اما در دیابت نوع ۱ نیز ممکن است ایجاد شود. در دیابت نوع ۲ ، به دلیل گردش خون ضعیف ، نوروپاتی (آسیب عصبی) و کاهش حس درد ، زخم ها به راحتی شکل گرفته و دیرتر بهبود می یابند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ نیز در صورت کنترل نامناسب قند خون ، در معرض عوارضی مانند زخم های مزمن قرار می گیرند. مراقبت های پیشگیرانه ، از جمله بررسی روزانه پا ، کنترل قند خون و استفاده از کفش های مناسب ، نقش مهمی در جلوگیری از زخم پای دیابتی دارند. درمان زودهنگام و مراقبت پزشکی مناسب از پیشرفت زخم جلوگیری می کند.
پیشگیری از بروز زخم در دیابتی ها
بیماران دیابتی لازم است تا حتما آموزش های لازم به آن ها داده شود تا هر شب پاهای خود را چک کرده و در صورت مشاهده هر گونه تاول، زخم، بوی نامناسب و … اقدامات درمانی مناسب را پیش بگیرند چرا که این گونه زخم ها خود به خود درمان نخواهد شد و این یک باور کاملا اشتباه است همچنین باید گفت که هر گونه اقدامات خودسرانه می تواند خطرات بسیار زیادی را برای فرد به همراه داشته باشد.
با توجه به تمامی موارد گفته شده از همه مهم تر داشتن یک تغذیه مناسب و کنترل قند خون از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است علاوه بر آن توصیه می شود تا حتما از کفش و جوراب مناسبی استفاده شود تا از ایجاد هر گوه رخم در پای دیابتی جلوگیری شود.
درمان زخم دیابتی
- بهترین و مهم ترین درمان این است که با آزمایش قند خون بتوان قند خون بیمار را کنترل کرد تا از این طریق ایرادات غذایی شان را برطرف کنند همچنین از طریق مصرف قرص یا انسولین از بدتر شدن بیماری می توان جلوگری کرد. با لمس عروق پا جراح متوجه می شود که آیا اشکالی در خونرسانی پاها وجود دارد که اگر وجود داشته باشد سریعا باید تحت آنژیوگرافی قرار گیرد.
- توجه داشته باشید که مصرف آنتی بیوتیک برای زخم دیابتی باید حتما با دقت انتخاب شود تا عفونت کنترل شده و هیچ نوع آسیبی به سایر قسمت های بدن اعم از کلیه ها وارد نشود.
- شستشوی روزانه زخم با شامپو بچه و پاک کردن هر گونه عفونت و استفاده کردن از یک پانسمان مناسب باعث شد تا روند بهبودی بیماری سریع تر انجام شود از همه مهم تر در بازگشت به فعالیت های روزمره فرد دیابتی نیز تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت.
- ورزش های مناسب پا برروی خونرسانی این ناحیه تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت. توجه داشته باشید که ناخن های انگشت را با احتیاط کوتاه کنید تا از ایجاد هر گونه زخم جدید جلوگیری شود.
- پس به هیچ عنوان نباید میخچه یا پینه در پا را دستکاری کرد چرا که منجر به بروز یک زخم جدی می شود. اگر استخوان های پا تغییر شکل داده و زاویه دار شوند لازم است تا هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید تا برای اصلاح شکل استخوان کف پایی برنامه ریزی جراحی کند در غیر این صورت دچار زخم می شوید توجه داشته باشد که حتما در مورد اینکه چه کفشی لازم بپوشید هم با پزشک خود صحبت کنید.
- اگر از هیچ کدام از روش های درمانی پاسخ مناسبی دریافت نشد انجام جراحی پیشنهاد می شود، روند انجام جراحی نیز به این شکل است که جراح با تراشیدن استخوان و از بین بردن ناهنجاری ها فشار اطراف زخم را کاهش می دهد و از قطع عضو و بدتر شدن زخم جلوگیری می کند.
مزایای درمان زخم دیابتی
با توجه به تمامی موارد گفته شده در مورد زخم پای دیابتی باید بگوییم که درمان این مشکل مزایای بسیار زیادی را برای فرد می تواند به همراه داشته باشد که بخشی از مهم ترین مزایا عبارتند از:
خطر ایجاد عفونت در دیگر قسمت های بدن کاهش یافته
درمان به موقع از شیوع زخم جلوگیری می کند.
هزینه های درمانی به طبع کاهش می یابد.
عملکر طبیعی بدن بیشتر خواهد شد.
زندگی بیماران دیابتی بهبود می یابد.
مراقبت های ضروری از زخم دیابتی
رعایت تمامی این مراقبت ها باعث شده تا روند درمانی به سرعت پیش برود از جمله مراقبت های لازم بعد از زخم پای دیابتی عبارتند از:
- سعی کنید تا می توانید بدن خود را به خصوص پاهای تان را وارسی کنید تا اگر هر گونه زخم یا بریدگی ایجاد شده و شما متوجه ان نشده اید را سریعا درمان شود.
- به طور روزانه پای های خود را در آب گرم شستشو دهید.
- در هنگام استراحت و خوابیدن پاهای خود را بالاتر از بدن تان قرار دهید تا جریان خونرسانی بدن تان سریع تر شود.
- کفش و جوراب مناسبی انتخاب کنید تا بتواند در برابر گرما یا سرما از پا های تان که همان قلب دوم تان هم هست، به خوبی محافظت کند. البته که در صورت بروز هر گونه مشکلی پزشک کفش های طبی مخصوصی را برای شما تجویز می کند تا به قسمت های مختلف پا آسیب کمتری وارد شود.
- لازم است همیشه قند خون خود را کنترل کنید.
- اگر به استعمال دخانیات عادت دارید آن را ترک کنید.
- ناخن های انگشت تان را به طرزی مرتب و گردی کوتاه کنید.
- اگر در قسمت پای تان میخچه یا پینه ای دارید سعی کنید آن ها را بر ندارید، زیرا احتمال عود مجدد و بروز عفونت بیشتر از قبل خواهد شد.
سوالات متداول
نتیجه گیری
با مطالعه مقاله فوق دریافتید که دیابت مشکل جدی است که باعث عفونت، زخم و حتی قطع عضو نیز می گردد. پس آن را جدی گرفته و تمامی موارد فوق را در قالب مراقبت های ضروری رعایت کنید، این گونه می توانید در درجه بندی زخم پای دیابتی سهم کمی داشته باشید.