کنترل هورمون استروژن
کنترل هورمون استروژن
استروژن یکی از دو هورمون جنسی است که در بدن زنان نقش چشمگیری را ایفا مینماید. این هورمون نقش عمدهای را در سلامت جنسی، باروری، ایجاد ویژگی های ظاهری زنانه مانند برجسته شدن سینه، باسن، تنظیم دوره های قاعدگی، یائسگی خواهد داشت.
جدا از تنظیمات جنسی، استروژن کارکردهای دیگری نیز در سیستم عصبی، اسکلتی، قلبی و عروقی نیز ایفا می کند علاوه بر آن میتواند برروی موارد زیر نیز تاثیر داشته باشد.
سطح کلسترول و قند
تودههای استخوانی و عضلانی
گردش و جریان خون
تولید کلاژن و رطوبت پوست
عملکردهای مغزی مانند تمرکز
سطح طبیعی هومورن استروژن بدن
میزان هورمون استروژن در دورههای مختلف دچار تغییراتی میشود. به عنوان مثال در دوران بلوغ افزایش یافته و با نزدیک شدن به دوران پریود دچار کاهش میشود.
همچنین هر ماه در دورههای تخمکگذاری با افزایش سطح استروژن بدن برای بارداری آماده میشود و در طول دوران قاعدگی میزان آن کاهش میباید.
مواردی که ذکر شد به طور طبیعی اتفاق میافتد و جای نگرانی وجود ندارد، اما در مواردی که هورمون استروژن دچار اختلال شود ممکن است مشکلاتی را در باروری و سلامت فرد ایجاد نماید.
بیشتر بخوانید => دانستنی های لازم در مورد زخم بستر
عوامل موثر در کاهش سطح استروژن
در خصوص این موضوع باید گفت که عوامل مختلفی ممکن است سبب کاهش یا افزایش سطح استروژن شوند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت. از جمله عوامل رایج کاهش سطح استروژن عبارتند از:
- نزدیک شدن به دوران یائسگی
- مشکلات بارداری
- کمبود غذایی
- سندرم ترنر
- برداشتن تخمدانها به علت جراحت یا بیماری
- آسیب به تخمدانها در اثر پرتودرمانی
عوامل موثر در افزایش سطح استروژن
از جمله عوامل رایجی که در افزایش سطح استروژن نقش دارند عبارتند از:
- پولیپ
- فیبروم
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- آندرومتریوز
- تومور تخمدان
- مصرف برخی داروها
– جهت بررسی استروژن خون می توان آزمایش خون انجام داد.
روش های درمانی برای کنترل سطح استروژن
درمان های زیر جهت مشکلاتی که در سطح استروژن به وجود آمده است میتواند مفید باشد:
- هورمون درمانی به ویژه در افرادی که دچار یائسگی شدهاند، دوزهای کم استروژن یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون کمک کننده خواهند بود (این درمان مناسب همه افراد نمیباشد و باید توسط پزشک متخصص ابتدا بررسی و تجویز شود).
نکته: جدا از هورمون درمانی و داروهایی که جهت کاهش یا افزایش استروژن ممکن است برای شما تجویز شود، رعایت موارد زیر نیز میتواند در کنترل سطح هورمون استروژن بسیار موثر باشد.
بیشتر بخوانید => هورمون درمانی سرطان پستان
سایر درمانها برای کاهش سطح استروژن:
در مواردی که افزایش سطح استروژن به علت بیماری خاصی ایجاد نشده باشد؛ برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند به کاهش و تعادل این هورمون کمک کننده باشد که این تغییرات عبارتند از:
- استفاده از یک رژیم غذایی گیاهی
- مصرف میزان بیشتری از سویا، بذر کتان، سبزیجاتی مانند کلم بروکلی و کلم پیچ
- مصرف اسید چرب امگا 3 در رژیم غذایی یا مکملهای غذایی حاوی امگا3
- حفظ وزن در محدوده طبیعی
- کاهش مصرف الکل که منجر به بالا رفتن سطح هورمون استروژن میشود؛ و این امر در بلند مدت موجب ایجاد سرطان می شود.
- خوددداری از مصرف داروهای گیاهی حاوی استروژن بدون تجویز پزشک
- در صورت به تعادل نرسیدن سطح هورمون استروژن توسط روش های ذکر شده، پزشک داروهایی، شامل مهارکنندههای آروماتاز (آنزیمی که در تبدیل آندروژن به استروژن نقش دارد) تجویز خواهد کرد.
- افزایش هورمون استروژن منجر به تشدید وضعیت حادتری مانند سرطان سینه متاستاتیک خواهد شد. که در این صورت پزشک متخصص از شکل مصنوعی هورمون آزاد کننده جهت متوقف کردن سیگنال توید استروژن در تخمدانها استفاده می کند.
کلام آخر
ما در این نوشتار قصد داشتیم تا در مورد روش های کنترل هورمون استروژن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم همانطور که گفته شد خانم ها با نزدیک شدن به دوران یائسگی با مشکل عدم تعادل هورمون استروژن روبرو هستند که با مدیریت وزن و داشتن یک رژیم غذایی مناسب می توان به حفظ تعادل هومون کمک بسیار زیادی کرد.
بسیار عالی بود. سپاس فراوان از مطالب خوب و ارزشمند شما
ممنون خانم دکتر