بهترین روش درمان هموروئید یا بواسیر
هموروئید یا بواسیر یکی از شایع ترین بیماری های ناحیه مقعد و نشیمنگاه می باشد که در اثر تورم و التهاب عروق ناحیه مقعد به وجود می آید. این بیماری مقعدی نشیمنگاهی از علائمی چون سوزش ، خارش ، خونریزی مقعدی و درد شدید برخوردار بوده و می تواند کلیه فعالیت های روزانه افراد را تحت تاثیر قرار دهد. روشهای درمان هموروئید یا بواسیر بسیار گسترده بوده و شامل انواع روشهای خانگی و حتی تهاجمی می باشد. در ادامه این مقاله به طور کلی به بررسی روشهای درمان بواسیر پرداخته ایم ؛ همراه ما باشید.
درمان هموروئید
میدانیم که هموروئید دارای دو نوع داخلی و خارجی است که در موارد حاد نوع داخلی آن نیز به خارج از مقعد راه پیدا می کند؛ درمان هموروئید نیز وابسته به شدت حاد یا خفیف بودن بیماری و با توصیه پزشک انتخاب می شود. برای مثال انجام جراحی ، لیزر درمانی هموروئید و حتی به کار گیری تکنیک های خانگی از روشهای توصیه شده برای رفع هموروئید به شمار می روند. انتخاب روش مناسب برای درمان بواسیر کاملا وابسته به نظر پزشک بوده و به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه هموروئید را تحریک کرد.
دارو برای هموروئید
در برخی موارد بسیار خفیف ممکن است جراح هموروئید از روشهای کم تهاجم تر از جمله استفاده از دارو برای کاهش علائم و التهاب هموروئید استفاده کند . شیاف یا پماد آنتی هموروئید معمولا از دسته داروهای شناخته شده برای کاهش علائم بواسیر هستند که می بایست با دستور و توصیه پزشک مورد استفاده قرار گیرند. البته که توجه داشته باشید برخی افراد از روشهای دارویی از جمله استعمال وازلین برای رفع علائم هموروئید استفاده می کنند که هیچگونه خاصیت درمانی نداشته و ممکن است مخرب نیز باشد.
انواع روشهای ساده درمان هموروئید در خانه
درمان های خانگی بواسیر یا هموروئید شامل روشهایی از جمله رعایت نکات تغذیه ای و رفتاری می باشد ؛ برخی از این تکنیک های خانگی برای رفع بواسیر عبارت اند از:
- استفاده از فیبر کافی (سبزیجات ، میوه ها ) در وعده های غذایی خود
- نوشیدن آب به مقدار کافی
- کنترل و پیگیری بیماری های گوارشی از جمله درمان یبوست ، درمان اسهال و درمان نفخ شدید (هر سه بیماری موجب فشار بر مقعد شده و باعث بروز بواسیر یا شقاق می شود)
- پرهیز از زور زدن یا نشستن طولانی مدت هنگام اجابت مزاج
- داشتن فعالیت بدنی مناسب
- داشتن برنامه غذایی سالم و پرهیز از مصرف فست فود
- زنان پرکار در منزل یا زمین کشاورزی که در ساعات طولانی کارهای سنگین انجام می دهند (انجام فعالیت هایی چون چیدن نخود ، خیار سیب زمینی که موجب چهار زانو نشستن طولانی مدت فرد می شود. ) در صورت این روند می بایست کنترل بر نشستن و ایستادن داشته و پس از انجام یک بازه زمانی کار نشسته فرد باید به فعالیت ایستاده دیگر مشغول شود
روشهای تهاجمی درمان هموروئید
هموروئیدکتومی یک روش شناخته شده برای رفع هموروئید است ؛ در این روش جراح ناحیه تحت تاثیر هموروئید قرار گرفته را به طور کامل از بدن جدا کرده و زخم حاصل را ترمیم میکند. این روش ممکن است از درد ، خونریزی ، دوره نقاهت و سوزش مقعد برخوردار باشد. همچنین ناگفته نماند که در اکثر هموروئید های درمان شده اگر فرد مراقبت ها و نکات پیشگیری از هموروئید را رعایت نکند ، مجدد به این بیماری مبتلا خواهد شد.
درمان بواسیر با لیزر
امروزه درمان های نوین از جمله لیزر درمانی یا همان عمل سرپایی بواسیر یا هموروئید نیز هستند که به درمان قطعی هموروئید (در صورت همکاری بیمار و رعایت نکات ) پرداخته و از دوره نقاهت نسبتا کمتری برخوردار است. درمان هموروئید با لیزر از مزایایی چون درد کمتر ، کوتاه شدن طول نقاهت پس از جراحی و غیره برخوردار است . اما توجه داشته باشید که انتخاب روش مناسب برای درمان بیماری شما تنها بر عهده جراح با مهارت از جمله خانم دکتر طاهره هاشم ، با توجه به گذراندن دوره های مهارتی و سابقه طولانی بالاتر از20 سال در زمینه جراحی و درمان این مشکلات ماهر هستند.
درمان گیاهی بواسیر یا هموروئید
روشهای گیاهی و درمان طب سنتی هموروئید معمولا از اساس علمی و توصیه شده از جانب پزشکان برخوردار نبوده و نمی تواند چندان موثر باشد. همچنین که روشهای درمان خانگی بواسیر از جمله استفاده از آلوئه ورا ، سرکه سیب یا غیره می تواند موجب تحریک پوست ناحیه و حتی تشدید علائم نیز بشود. متاسفانه بسیاری پزشک نماها موارد غیر علمی مثل انداختن زالو یا بادکش در آن ناحیه را توصیه می کنند که نه تنها موجب بهبودی بیماری نشده بلکه احتمال اینکه بیماری حاد شود ؛ بسیار است.
راه قطعی درمان بواسیر
فرقی ندارد که شما جراحی بواسیر انجام داده و بیماری را درمان کرده باشید ؛ بی توجهی به نکاتی از جمله یبوست مزمن که موجب تشدید هموروئید می شوند می تواند سبب بازگشت بیماری شود. بنابراین یکی از عمده ترین بخش های درمان هموروئید یا بواسیر ، مراقبت ها و نکات پیشگیرانه است. برای مثال افرادی که مکرر از یبوست یا اسهال رنج می برند ، بیشترین میزان خطر ابتلا به هموروئید را برخوردار هستند. خانمهای باردار ، افراد دارای تغذیه ناسالم ، افرادی که مدت زمان طولانی برای اجابت مزاج سپری می کنند و غیره همه می بایست بیشتر به نکات گوارشی توجه داشته باشند.
سخن نهایی
قسمت زیادی از بروز دکمه های بواسیری حاصل فشار وارد شدن به کف لگن یا مقعد می باشد ، لذا بسیار تاکید می کنیم که در زمان دفع زور زده نشود. اسهال ، یبوست و نفخ را درمان شده و کار های سنگین را با رعایت فواصل زمانی و کمک گرفتن از دیگران انجام شود. همچنین در صورت مشاهده اولین علائم سوزش و غیره به پزشک با مهارت در این زمینه مراجعه شود. متاسفانه بسیاری از بیماران با خود درمان و مراجعه به داروخانه و گرفتن یک پماد یک بهبودی موقت داشته و مجدد به بیماری دچار می شوند و زمانی که شدت درد ، یبوست زیاد و اعصاب لگنی و نیز درد در زمان زناشویی و بی اختیاری در دفع باد روده پیدا میکنند ، متاسفانه فقط در این حالت به خودشان می گویند برویم دکتر که این رفتار بدیست و یعنی به سلامت خود اهمیت نمی دهند. بی توجهی به درمان این بیماری می تواند موجب افتادگی روده ، درد هنگام رابطه جنسی ، درد لگن ، اختلال در دفع ادرار نیز می گردد.