علت درد دنبالیچه | درمان ، مسکن و پماد استخوان دنبالیچه
علائم درد استخوان دنبالیچه
- داشتن درد حتی در هنگام لمس
- بروز درد در زمان نشتن و بلند شدن
- افزایش درد در هنگام اجابت مزاج
- داشتن درد در حین مقاربت جنسی
- درد پاها
اگر هر کدام از علائم گفته شده را داشید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید چرا که تشخیص و درمان به موقع از حاد شدن عارضه جلوگیری می کند.
نکته: اگر استخوان دنبالیچه بر اثر ضربه دچار آسیب دیدگی شده باشد در اینصورت ممکن است قسمت های دیگر نیز دچار آسیب دیدگی شده باشد مانند استخوان خارجی باسن یا در پاها که به نسبت تشخیص آن سخت تر می شود.
- زایمان: در زایمان طبیعی زمانی که نوزاد می خواهد خارج شود از قسمت فوقانی استخوان دنبالیچه عبور می کند که در واقع به این بخش فشار وارد می شود، ایجاد فشار می تواند منجر به آسیب دیدگی استخوان، دیسک و رباط ها شود، علاوه بر آن ممکن است در حین زایمان به دلیل فشار وارد شده شکستگی استخوان نیز ایجاد شود ولی این موضوع بسیار نادر است.
- تومور: در مواقع بسیار نادری ممکن است استخوان دنبالیچه دچار تومور و یا عفونت شود که دردی را به همراه دارد.
- آسیب های موضعی: زمانی که این ناحیه از بدن به صورت مستقیم دچار آسیب دیدگی شود منجر به بروز درد و ملتهب شدن رباط ها، استخوان دنبالیچه می شود.
- فشار: انجام برخی از فعالیت ها مثل نشستن در جای سفت و سخت می تواند به استخوان دنبالیچه فشار وارد کند
- درد ارجاعی دنبالیچه: این مورد بسیار نادر و کمیاب است یعنی ممکن است منشا آن در قسمت دیگری از ستون فقرات یا لگن باشد که منجر به بروز درد می شود.
دکتر طاهره هاشم جراح عمومی درهمدان می باشد، جهت دریافت مشاوره از دکتر می توانید با شماره های 08132518001 – 08132518002 تماس حاصل نمایید یا به صفحه اینستاگرام مراجعه کنید.
نحوه تشخیص درد استخوان دنبالیچه
زمانی که بیمار از درد زیاد استخوان دنبالیچه به پزشک متخصص مراجعه می کند ابتدا سوالاتی پرسیده می شود بعد از آن معاینه فیزیکی انجام می شود که عبارتند از:
لمس ناحیه مورد نظر: در صورت وارد کردن فشار به استخوان دنبالیچه پزشک می تواند وجود درد و تورم را تشخیص دهد.
معاینه داخل رکتوم: در بعضی از مواقع نیاز است تا پزشک برای بررسی محدودیت حرکتی استخوان دنبالیچه دست را از راه مقعد وارد رکتوم کند.
همچنین ممکن است بیمار درد شدیدی را داشته باشد که تحمل آن کمی سخت تر می شود به همین منظور از تست های تشخیصی استفاده می شود که عبارتند از:
ام آر ای: زمانی که تشخیص پزشک وجود تومور یا حرکت غیر عادی مفصل باشد برای عکس برداری ثابت از ام آر ای استفاده می شود.
عکس برداری با اشعه ایکس دینامیک: در این روش ابتدا پزشک می بایست دو عکس را در حالت ایستاده و نشسته از بیمار تهیه کند تا میزان چرخش لگن، تغییرات ایجاد شده در استخوان لگن را کاملا بررسی کند.
دیسکوگرام دنبالیچه: ابتدا حتما باید پزشک ماده بی حسی را برای پیدا کردن منشا درد به استخوان دنبالیچه تزریق کند
بروز چه عواملی درد استخوان دنبالیچه را افزایش می دهد؟
برخی از عوامل هستند که ایجاد درد استخوان درد دنبالیچه را افزایش می دهد این عوامل عبارتند از:
چاقی: آن دسته از افرادی که به اضافه وزن شدید دچار هستند چرخش لگن در آن ها بسیار کم است همین موضوع باعث شده تا به استخوان دنبالیچه فشار بیشتری وارد شود بروز چنین مشکلی منجر به ایجاد درد می شود.
جنسیت: خانم به نسبت آقایان بیشتر به درد استخوان دنبالیچه دچار می شوند، چرا که زاویه لگن آن ها باز است و وارد شدن فشار به بخش می تواند منجر به بروز درد در استخوان دنبالیچه شود
درمان درد استخوان دنبالیچه
اگر با توجه به موارد گفته شده شما نیز در استخوان دنبالیچه خود احساس درد داشتید حتما با مراجعه به پزشک راه درمان آن را پیش بگیرید چرا که درمان به موقع از بدتر شدن آن جلوگیری می کند، هر کدام از این روش های درمانی حتما می بایست طبق دستور پزشک انجام شود.
- درمان خانگی: در ابتدا حتما نیاز است تا برای کنترل درد استخوان دنبالیچه و همچنین جلوگیری از التهاب بیشتر از نشستن های طولانی مدت اجتناب کنید، افرادی که نشستن های طولانی دارند باید یک بالشت بسیار نرم همانند بالشت نوزاد همیشه روز صندلی خود بگذارند تا عضلات باسن با یک بالشت نرم تماس داشته باشد، در روز های اول آسیب دیدگی حتما از کمپرس آب یخ استفاده کنید. از داروهای که منجر به کاهش درد می شوند مثل ایبوپروفن استفاده کنید. از باشت هایی استفاده کنید که در بخش میانی آن ها سوراخی وجود دارد این نوع بالشت ها در واقع از قرار گیری استخوان دنبالیچه با با زمین سفت جلوگیری می کند، حتما غذاهایی که حاوی فیبر هستند را مصرف کنید چرا که از یبوستجلوگیری می کند.
- تزریق: در بعضی از مواقع پزشک برای کاهش درد انواع مسکن ها را تجویز می کند ولی ممکن است هیچ نوع تاثیری نداشته باشد به همین منظور می توان دارو کورتیکواستروئید را به کمر تزریق کرد. گاهی اوقات برای اینکه دارو اثر بخشی بیشتری داشته باشد آن را با بی حسی موضعی ترکیب می کند، ماندگاری این تزریق چندان زیاد نیست ولی حتما باید به این نکته اشاره کرد که تزریق بیش از اندازه منجر به آسیب دیدگی استخوان دنبالیچه می شود.
- فیزیوتراپی: حتما بعد ازبرطرف کردن درد بیمار باید شروع شود و زمانی که بیمار درد دارد به هیچ عنوان فیزیوتراپی تجویز نمی شود. یکی از روش های کنترل درد بیمار استفاده از لیزر پر توان است که توسط متخصصین توانبخشی (طب فیزیکی) در ناحیه درد بیمار که همان کوکسیس است در جلسات متعدد استفاده می شود. تابش لیزر پر توان سبب ترمیم بافت های نرم آسیب دیده در اطراف دنبالیچه می شود.
- جراحی: در صورتی که هیچ کدام از روش های درمانی پاسخگو نبود از روش جراحی استفاده می شود که قسمتی از دنبالیچه در طی انجام عمل جراحی برداشته می شود. انجام این جراحی با بی هوشی کامل انجام می شود تا جراح بتواند برروی پوست دنبالیچه برشی ایجاد کند و عمل جداسازی را انجام دهد.